Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się smakiem pysznego, bananowego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka mascarpone. :)
Ciasto bananowiec bez pieczenia - składniki:
1 kg dojrzałych bananów
2 galaretki o smaku cytrynowym
250 serka mascarpone
190 g jogurtu naturalnego
kilka sztuk biszkoptów
Jak zrobić bananowca bez pieczenia?
Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, drugą natomiast w 375 ml wrzątku. Galaretki ostudź i wstaw do lodówki, by lekko stężały.
Obierz banany, dwie sztuki pozostaw do dekoracji, resztę zmiksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z jogurtem naturalnym i serkiem mascarpone na jednolitą, gładką masę.
Do masy dodaj lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody. Całość połącz ze sobą.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Wylej masę bananową i odstaw do lodówki do stężenia.
Pozostałe dwa banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu masy. Całość zalej drugą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz