piątek, 3 maja 2019

Bananowiec bez pieczenia

Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się smakiem pysznego, bananowego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka mascarpone. :)
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia




Ciasto bananowiec bez pieczenia - składniki:

  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 250 serka mascarpone
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • kilka sztuk biszkoptów

Jak zrobić bananowca bez pieczenia?

  • Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, drugą natomiast w 375 ml wrzątku. Galaretki ostudź i wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Obierz banany, dwie sztuki pozostaw do dekoracji, resztę zmiksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z jogurtem naturalnym i serkiem mascarpone na jednolitą, gładką masę.
  • Do masy dodaj lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody. Całość połącz ze sobą.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. 
  • Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Wylej masę bananową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Pozostałe dwa banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu masy. Całość zalej drugą galaretką.
  • Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz