Miękkie i pyszne bułeczki pszenne z dodatkiem prażonych pestek słonecznika.
Bułki z prażonym słonecznikiem - składniki:
- 35 g drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki pestek słonecznika
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- garść pestek słonecznika do posypania bułek (opcjonalnie)
Jak zrobić bułki z prażonymi pestkami słonecznika?
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić. Przesyp pestki z patelni do miseczki.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, uprażone pestki słonecznika, pozostałą szklankę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na 8 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż bułki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia, na około 15 minut.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz