sobota, 4 maja 2019

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Miękkie i pyszne bułeczki pszenne z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. 
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika



Bułki z prażonym słonecznikiem - składniki:

  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika do posypania bułek (opcjonalnie)


Jak zrobić bułki z prażonymi pestkami słonecznika?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić. Przesyp pestki z patelni do miseczki.
  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, uprażone pestki słonecznika, pozostałą szklankę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na 8 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż bułki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz