Miękki, puszysty chleb drożdżowy na bazie mąki pszennej i orkiszowej z mocno chrupiącą skórką pieczony z dodatkiem miodu. Idealny na śniadanie lub kolację. :)
Chleb z miodem - składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 35 g drożdży
- 1,5 łyżki miodu
- 1 1/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić chleb z miodem?
- Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól. Dodaj pokruszone drożdże.
- Miód wymieszaj z letnią wodą, zalej mieszankę znajdującą się w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Następnie dodaj oliwę z oliwek i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
- Po upływie powyższego czasu wyrób krótko ciasto i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz