piątek, 24 maja 2019

Chleb z miodem

Miękki, puszysty chleb drożdżowy na bazie mąki pszennej i orkiszowej z mocno chrupiącą skórką pieczony z dodatkiem miodu. Idealny na śniadanie lub kolację. :)

Chleb z miodem



Chleb z miodem - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g drożdży
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Jak zrobić chleb z miodem?

  • Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól. Dodaj pokruszone drożdże.
  • Miód wymieszaj z letnią wodą, zalej mieszankę znajdującą się w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie dodaj oliwę z oliwek i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu wyrób krótko ciasto i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
Smacznego!
Chleb z miodem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz