środa, 22 maja 2019

Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą

Pieczony filet z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem cukinii i mozzarelli to pomysł na pyszny i ekspresowy w przygotowaniu obiad.
Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą



Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą - składniki na śmietanowy sos:

  • 300 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, oregano, tymianek, ostra papryka

Filet z kurczaka z cukinią - pozostałe składniki:

  • 5 filetów z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
  • 0,5 dużej cukinii
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pęczek szczypiorku

Jak zrobić filety z kurczaka z cukinią i mozzarellą?

  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Do miski dodaj śmietanę, jogurt naturalny, ząbki czosnku i przyprawy. Wymieszaj.
  • Do mieszanki śmietanowo-jogurtowej dodaj filety z kurczaka, wymieszaj i odstaw na około 30-40 minut.
  • Cukinię pokrój w plastry, a mozzarellę w niewielkie paski.
  • Filety z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym filecie poukładaj plastry cukinii i paski mozzarelli. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą

Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz