Pyszne i mocno sycące kule ryżowe z niespodzianką, tj. farszem szpinakowym i kurczakiem.
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
- 300 g fileta z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
- dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów
Jak zrobić kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem?
- Filet z kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Oprócz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmaż na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
- Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmaż na oleju, dodaj szpinak i całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody.
- Szpinak zdejmij z kuchenki, dodaj przesmażonego kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Dodaj ryż, smaż kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się szkliste.
- Stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż, wlewaj na patelnię bulion.
- Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i stanie się miękki.
- Przygotowany ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Do ostygniętego ryżu dodaj sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kule, każdą spłaszczaj, na środku kładź po łyżce farszu szpinakowego z kurczakiem i formuj okrągłe kotlety.
- Kotlety ryżowe obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz