sobota, maja 11, 2019

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Pyszne i mocno sycące kule ryżowe z niespodzianką, tj. farszem szpinakowym i kurczakiem.
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu długoziarnistego 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów



Jak zrobić kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Oprócz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmaż na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
  • Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmaż na oleju, dodaj szpinak i całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. 
  • Szpinak zdejmij z kuchenki, dodaj przesmażonego kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Dodaj ryż, smaż kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się szkliste.
  • Stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż, wlewaj na patelnię bulion.
  • Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i stanie się miękki. 
  • Przygotowany ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Do ostygniętego ryżu dodaj sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kule, każdą spłaszczaj, na środku kładź po łyżce farszu szpinakowego z kurczakiem i formuj okrągłe kotlety.
  • Kotlety ryżowe obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger