niedziela, maja 05, 2019

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapieczone płaty makaronu lasagne przełożone pysznym sosem mięsnym i sosem szpinakowym z dodatkiem sera żółtego to smakowita propozycja na syty obiad.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem




Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki na sos mięsny:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam 500 g i zabrakło mi do wykończenia ostatniej warstwy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania szpinakowa - składniki na sos szpinakowy:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka puszystego kanapkowego o smaku czosnkowym (typu Almette)
  • 100 ml śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania ze szpinakiem i mięsem mielonym - pozostałe składniki:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 400 g sera żółtego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem?

  • Przygotuj sos mięsny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso. Całość smaż około 15 minut - do momentu, aż mięso będzie miękkie, a z patelni odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. 
  • Przygotuj sos szpinakowy. Szpinak rozmróź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 3 minuty. Dodaj serek, śmietanę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Formę do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na jej dno pierwszą warstwę makaronu. Kolejno wyłóż sos mięsny i ser żółty, następnie makaron, sos szpinakowy i ser żółty, i tak układaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i ser. 
  • Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem


Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger