Zapieczone płaty makaronu lasagne przełożone pysznym sosem mięsnym i sosem szpinakowym z dodatkiem sera żółtego to smakowita propozycja na syty obiad.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki na sos mięsny:
- 750 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam 500 g i zabrakło mi do wykończenia ostatniej warstwy)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
- dodatkowo: olej do smażenia
Lazania szpinakowa - składniki na sos szpinakowy:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g serka puszystego kanapkowego o smaku czosnkowym (typu Almette)
- 100 ml śmietany
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Lazania ze szpinakiem i mięsem mielonym - pozostałe składniki:
- 500 g makaronu lasagne
- 400 g sera żółtego
- dodatkowo: masło do wysmarowania formy
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem?
- Przygotuj sos mięsny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso. Całość smaż około 15 minut - do momentu, aż mięso będzie miękkie, a z patelni odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
- Przygotuj sos szpinakowy. Szpinak rozmróź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 3 minuty. Dodaj serek, śmietanę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Formę do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na jej dno pierwszą warstwę makaronu. Kolejno wyłóż sos mięsny i ser żółty, następnie makaron, sos szpinakowy i ser żółty, i tak układaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i ser.
- Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz