Lazania ze szpinakiem i mięsem mielonym - pozostałe składniki:
500 g makaronu lasagne
400 g sera żółtego
dodatkowo: masło do wysmarowania formy
Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem?
Przygotuj sos mięsny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso. Całość smaż około 15 minut - do momentu, aż mięso będzie miękkie, a z patelni odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
Przygotuj sos szpinakowy. Szpinak rozmróź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 3 minuty. Dodaj serek, śmietanę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na jej dno pierwszą warstwę makaronu. Kolejno wyłóż sos mięsny i ser żółty, następnie makaron, sos szpinakowy i ser żółty, i tak układaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i ser.
Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz