czwartek, 30 maja 2019

Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Kasza pęczak z marchewkowym puree, porem i filetem z piersi kurczaka. I choć danie to, nie zachwyca swym wyglądem, musicie uwierzyć na słowo, że nadrabia smakiem. Jest pyszne i aromatyczne. :)
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem:

  • 400 g kaszy pęczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić marchewkową kaszę pęczak?

  • Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pokrojonego pora wrzuć na rozgrzany olej i smaż około 4 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni.
  • Do kurczaka z porem dodaj przepłukaną kaszę pęczak. Całość podsmażaj około 5 minut.
  • Kaszę podlewaj stopniowo bulionem. W miarę odparowywania i wchłaniania wody przez kaszę, dolewaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec gotowania dodaj przygotowane puree. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę.
Smacznego!
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz