Kasza pęczak z marchewkowym puree, porem i filetem z piersi kurczaka. I choć danie to, nie zachwyca swym wyglądem, musicie uwierzyć na słowo, że nadrabia smakiem. Jest pyszne i aromatyczne. :)
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem:
400 g kaszy pęczak
3 marchewki
1 pietruszka
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 por
5 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić marchewkową kaszę pęczak?
Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Pokrojonego pora wrzuć na rozgrzany olej i smaż około 4 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni.
Do kurczaka z porem dodaj przepłukaną kaszę pęczak. Całość podsmażaj około 5 minut.
Kaszę podlewaj stopniowo bulionem. W miarę odparowywania i wchłaniania wody przez kaszę, dolewaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec gotowania dodaj przygotowane puree. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz