Idealne na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa - pyszne i puszyste placuszki na bazie półtłustego twarogu, które doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. :)
Placuszki twarogowe - składniki:
250 g półtłustego twarogu
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić twarogowe pancakes?
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Do miski dodaj twaróg, żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wyrób ciasto przy pomocy miksera.
Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj przy pomocy łyżki.
Na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Placki wyglądają obłędnie! jeszcze do nich szklanka mleka i śniadanie udane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) To prawda, z kubkiem ciepłego mleka lub kakao smakują doskonale. :)
Usuń