czwartek, 9 maja 2019

Placuszki twarogowe

Idealne na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa - pyszne i puszyste placuszki na bazie półtłustego twarogu, które doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. :)
Placuszki twarogowe



Placuszki twarogowe - składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić twarogowe pancakes?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski dodaj twaróg, żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wyrób ciasto przy pomocy miksera.
  • Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj przy pomocy łyżki.
  • Na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Placuszki twarogowe

2 komentarze:

  1. Placki wyglądają obłędnie! jeszcze do nich szklanka mleka i śniadanie udane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) To prawda, z kubkiem ciepłego mleka lub kakao smakują doskonale. :)

      Usuń