czwartek, 16 maja 2019

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Proste w przygotowaniu i pyszne pulpety z dodatkiem mozzarelli gotowane w aromatycznym sosie na bazie przecieru pomidorowego i pomidorów krojonych w puszce. 
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym




Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: mąką do obtoczenia pulpetów

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek




Jak zrobić pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym?

  • Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
  • Do miski dodaj mięso, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę oraz sól, pieprz i suszony czosnek. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj mozzarellę. Całość delikatnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
  • Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos. 
  • Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka lub patelni.
  • Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zaprawioną śmietanę. Wymieszaj.
Smacznego!
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz