Proste w przygotowaniu i pyszne pulpety z dodatkiem mozzarelli gotowane w aromatycznym sosie na bazie przecieru pomidorowego i pomidorów krojonych w puszce.
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
100 g sera mozzarella
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
dodatkowo: mąką do obtoczenia pulpetów
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
Jak zrobić pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym?
Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
Do miski dodaj mięso, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę oraz sól, pieprz i suszony czosnek. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj mozzarellę. Całość delikatnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos.
Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka lub patelni.
Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zaprawioną śmietanę. Wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz