Bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca rolada z ciasta serowo-majonezowego z dodatkiem przesmażonych pieczarek i filetem z piersi kurczaka. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na nadzienie pieczarkowe:
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1,5 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól i pieprz
Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na ciasto:
- 3 jaja
- 300 g sera żółtego
- 3,5 łyżki majonezu
Rolada serowa z pieczarkami - pozostałe składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do wysmarowania papieru do pieczenia
Jak zrobić roladę serowo-pieczarkową?
- Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Pieczarki wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj posiekaną cebulę, i cały czas mieszając, smaż do czasu jej zeszklenia. Dodaj sól i pieprz. Farsz pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, dodaj do niego jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
- Filety z piersi kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstały nam 4 płaty mięsa. Każdy płat cienko rozbij, przypraw i odstaw do lodówki.
- Czas zabrać się za ciasto. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Jajka rozkłóć, dodaj majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj ser, ponownie wymieszaj.
- Blachę z wyposażenia piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj cienko olejem.
- Masę serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy.
- Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut do lekkiego zarumienienia.
- Od razu po wyjęciu z piekarnika oderwij papier od ciasta.
- Ciasto połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, ułóż przyprawione mięso.
- Na końcu ciasta, od którego będziesz rozpoczynać zwijanie, ułóż pieczarkowy farsz w formie wałka.
- Następnie całość zwiń w dość ścisłą roladę.
- Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz