(Przenieś do…)
Strona główna
Obiady
Ciasta
Małe słodkości
Sałatki
Pieczywo
Dodatki do pieczywa
Dodatki do obiadu
Współpraca
▼
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym
Lekka, wiosenna sałatka z sałatą lodową w roli głównej, z dodatkiem sera mozzarella, rzodkiewki, ogórka, papryki i sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym - składniki:
1 sałata lodowa
100 g sera mozzarella
1 pęczek rzodkiewki
0,5 długiego ogórka
0,5 papryki
150 g jogurtu naturalnego gęstego
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?
Sałatę lodową porwij na mniejsze części i wrzuć do miski.
Dodaj mozzarellę pokrojoną w kostkę.
Umyte rzodkiewki i ogórka pokrój w półplasterki, dodaj do pozostałych składników.
Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj.
Przygotuj sos czosnkowy. Jogurt naturalny wymieszaj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem suszonym, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj.
Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz