poniedziałek, maja 13, 2019

Sernik pomarańczowy

Aromatyczny, mocno pomarańczowy sernik na kruchym cieście z dodatkiem soku i otartej skórki z pomarańczy oraz pyszną polewą pomarańczową, przygotowaną na bazie soku pomarańczowego, budyniu i galaretki.
Sernik pomarańczowy

Sernik pomarańczowy



Sernik pomarańczowy - składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pomarańczowy sernik - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
  • 7 jajek
  • 250 g margaryny
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (proszek - 2x40 g)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Sernik pomarańczowy - składniki na polewę:

  • 1 litr soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe


Jak zrobić kruche ciasto?

  • Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
  • Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
  • Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
  • Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.

Jak zrobić masę sernikową?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Dodaj budynie. Wymieszaj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając masę, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  • Dodaj skórę otartą z pomarańczy oraz sok. Wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na podpieczone ciasto wylej masę serową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut.

Jak zrobić polewę pomarańczową?

  • Zagotuj 750 ml soku pomarańczowego.
  • Do pozostałego 250 ml soku pomarańczowego dodaj proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  • Na gotujący się sok wlej rozprowadzone w soku budynie, ponownie zagotuj, cały czas mieszaj budyń, by się nie przypalił.. Do ugotowanego budyniu pomarańczowego dodaj galaretki i wymieszaj. 
  • Budyń pomarańczowy odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź na wystudzonym serniku.
  • Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik pomarańczowy


Sernik pomarańczowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger