Aromatyczny, mocno pomarańczowy sernik na kruchym cieście z dodatkiem soku i otartej skórki z pomarańczy oraz pyszną polewą pomarańczową, przygotowaną na bazie soku pomarańczowego, budyniu i galaretki.
Sernik pomarańczowy - składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczowy sernik - składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
- 7 jajek
- 250 g margaryny
- 1 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (proszek - 2x40 g)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Sernik pomarańczowy - składniki na polewę:
- 1 litr soku pomarańczowego
- 2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
- 4 łyżki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
Jak zrobić kruche ciasto?
- Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
- Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
- Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
Jak zrobić masę sernikową?
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Dodaj budynie. Wymieszaj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając masę, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
- Dodaj skórę otartą z pomarańczy oraz sok. Wymieszaj.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Na podpieczone ciasto wylej masę serową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut.
Jak zrobić polewę pomarańczową?
- Zagotuj 750 ml soku pomarańczowego.
- Do pozostałego 250 ml soku pomarańczowego dodaj proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Na gotujący się sok wlej rozprowadzone w soku budynie, ponownie zagotuj, cały czas mieszaj budyń, by się nie przypalił.. Do ugotowanego budyniu pomarańczowego dodaj galaretki i wymieszaj.
- Budyń pomarańczowy odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź na wystudzonym serniku.
- Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz