Aromatyczny, mocno pomarańczowy sernik na kruchym cieście z dodatkiem soku i otartej skórki z pomarańczy oraz pyszną polewą pomarańczową, przygotowaną na bazie soku pomarańczowego, budyniu i galaretki.
Sernik pomarańczowy - składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczowy sernik - składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
7 jajek
250 g margaryny
1 3/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe (proszek - 2x40 g)
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Sernik pomarańczowy - składniki na polewę:
1 litr soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
4 łyżki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Jak zrobić kruche ciasto?
Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
Jak zrobić masę sernikową?
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Dodaj budynie. Wymieszaj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając masę, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Dodaj skórę otartą z pomarańczy oraz sok. Wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
Na podpieczone ciasto wylej masę serową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut.
Jak zrobić polewę pomarańczową?
Zagotuj 750 ml soku pomarańczowego.
Do pozostałego 250 ml soku pomarańczowego dodaj proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj.
Na gotujący się sok wlej rozprowadzone w soku budynie, ponownie zagotuj, cały czas mieszaj budyń, by się nie przypalił.. Do ugotowanego budyniu pomarańczowego dodaj galaretki i wymieszaj.
Budyń pomarańczowy odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź na wystudzonym serniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz