piątek, 10 maja 2019

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Doskonała na obiad lub kolację - tarta z kurczakiem i farszem szpinakowym z dodatkiem twarogu i mozzarelli, pokryta warstwą tartego sera żółtego.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem




Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do posypania tarty: 100 g sera żółtego

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem?

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  • Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na złoty kolor.
  • Szpinak podgrzej na patelni, by się rozmroził. Dodaj olej oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Formę do tarty o średnicy 26 cm wylep ciastem, ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, by podpiec ciasto.
  • Do miski przełóż przesmażony szpinak, dodaj rozgnieciony widelcem biały ser i dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodaj jajka, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę szpinakową oraz mięso. Całość posyp żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
  • Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem


Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz