Doskonała na obiad lub kolację - tarta z kurczakiem i farszem szpinakowym z dodatkiem twarogu i mozzarelli, pokryta warstwą tartego sera żółtego.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na farsz:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
450 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
100 g sera mozzarella
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
do posypania tarty: 100 g sera żółtego
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem?
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut.
Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na złoty kolor.
Szpinak podgrzej na patelni, by się rozmroził. Dodaj olej oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
Formę do tarty o średnicy 26 cm wylep ciastem, ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, by podpiec ciasto.
Do miski przełóż przesmażony szpinak, dodaj rozgnieciony widelcem biały ser i dokładnie wymieszaj.
Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodaj jajka, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż masę szpinakową oraz mięso. Całość posyp żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz