Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku - bułki z masłem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub pyszną przekąskę.
Bułki czosnkowe - składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 płaska łyżka soli
- 40 g miękkiego masła
Bułki czosnkowe - składniki na masło czosnkowe:
- 75 g masła
- 5 ząbków czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek
Jak zrobić bułki czosnkowe?
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski dodaj mąkę, sól, pozostałe pół szklanki mleka, masło i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich podłużne bułeczki.
- Bułeczki delikatnie spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę z bułkami przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie czosnkowe. Masło rozetrzyj łyżką z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
- Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i każdą natnij w trzech miejscach.
- W nacięcia włóż masło czosnkowe.
- Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
ale pycha!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - w smaku są wyśmienite! :)
Usuń