Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku - bułki z masłem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub pyszną przekąskę.
Bułki czosnkowe - składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniego mleka
1 płaska łyżka soli
40 g miękkiego masła
Bułki czosnkowe - składniki na masło czosnkowe:
75 g masła
5 ząbków czosnku
pół pęczka natki pietruszki
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek
Jak zrobić bułki czosnkowe?
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do miski dodaj mąkę, sól, pozostałe pół szklanki mleka, masło i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich podłużne bułeczki.
Bułeczki delikatnie spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę z bułkami przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie czosnkowe. Masło rozetrzyj łyżką z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i każdą natnij w trzech miejscach.
W nacięcia włóż masło czosnkowe.
Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
ale pycha!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - w smaku są wyśmienite! :)
Usuń