piątek, 7 czerwca 2019

Bułki czosnkowe

Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku - bułki z masłem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub pyszną przekąskę.
Bułki czosnkowe




Bułki czosnkowe - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 40 g miękkiego masła


Bułki czosnkowe - składniki na masło czosnkowe:

  • 75 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek


Jak zrobić bułki czosnkowe?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i  pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski dodaj mąkę, sól, pozostałe pół szklanki mleka, masło i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich podłużne bułeczki.
  • Bułeczki delikatnie spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z bułkami przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie czosnkowe. Masło rozetrzyj łyżką z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i każdą natnij w trzech miejscach.
  • W nacięcia włóż masło czosnkowe. 
  • Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki czosnkowe


Bułki czosnkowe

2 komentarze: