Puszyste, aromatyczne bułki ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to idealna propozycja na smakowite śniadanie. :)
Bułki z pomidorkami koktajlowymi - składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 35 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 szklanki letniej wody
- 125 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
- 1,5 łyżeczki soli
- pęczek szczypiorku
- 1 jajko
- kilka pomidorków koktajlowych
Jak zrobić bułki z pomidorkami koktajlowymi?
- Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
- Szczypiorek drobno posiekaj.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, rozpuszczoną margarynę, sól, szczypiorek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto na bułki przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj z ciasta bułeczki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
- Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdej bułce połóż kilka plasterków pomidorka koktajlowego.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz