Puszyste, aromatyczne bułki ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to idealna propozycja na smakowite śniadanie. :)
Bułki z pomidorkami koktajlowymi - składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
35 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1,5 szklanki letniej wody
125 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
1,5 łyżeczki soli
pęczek szczypiorku
1 jajko
kilka pomidorków koktajlowych
Jak zrobić bułki z pomidorkami koktajlowymi?
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
Szczypiorek drobno posiekaj.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, rozpuszczoną margarynę, sól, szczypiorek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto na bułki przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj z ciasta bułeczki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdej bułce połóż kilka plasterków pomidorka koktajlowego.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz