Wilgotny wewnątrz, chrupiący z zewnątrz - chleb z płatkami owsianymi z dodatkiem pestek słonecznika i siemienia lnianego.
Chleb z płatkami owsianymi - składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 35 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić chleb z płatkami owsianymi?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i 0,5 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, oliwę z oliwek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Składniki wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Ciasto przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i przełóż do formy. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz