Chleb z dodatkiem twarogu - miękki w środku, chrupiący z zewnątrz, delikatny w smaku, po prostu pyszny! :)
Chleb z twarogiem - składniki:
600 g mąki pszennej chlebowej
35 g drożdży
1 łyżka cukru
1,5 szklanki letniej wody
200 g twarogu półtłustego
1 łyżka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić chleb z twarogiem?
Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oliwę z oliwę, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Wyrośnięte ciasto chlebowe przełóż do przygotowanych keksówek, ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz