czwartek, 20 czerwca 2019

Chleb z twarogiem

Chleb z dodatkiem twarogu - miękki w środku, chrupiący z zewnątrz, delikatny w smaku, po prostu pyszny! :)
Chleb z twarogiem



Chleb z twarogiem - składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Jak zrobić chleb z twarogiem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oliwę z oliwę, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Wyrośnięte ciasto chlebowe przełóż do przygotowanych keksówek, ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z twarogiem


Chleb z twarogiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz