Wspaniale pachnące, miękkie, maślane ciasteczka z ciągnącymi się krówkami i jabłkiem. Połączenie słodkich krówek z kwaśnym jabłkiem jest naprawdę bardzo udane. Warto wypróbować. :)
Ciasteczka z jabłkami i krówkami - składniki:
- 100 g masła
- 1 jajko
- 0,5 jabłka
- 8 cukierków krówek
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić ciasteczka z jabłkami i krówkami?
- Masło i jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Obraną połówkę jabłka i krówki pokrój w drobną kostkę.
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jajko, ponownie zmiksuj.
- Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
- Dodaj cynamon oraz pokrojone wcześniej jabłka i krówki. Wymieszaj.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Nabieraj po łyżce masy i formuj kulki. Ułóż je na blasze i lekko spłaszcz.
- Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
pycha!
OdpowiedzUsuń