Wspaniale pachnące, miękkie, maślane ciasteczka z ciągnącymi się krówkami i jabłkiem. Połączenie słodkich krówek z kwaśnym jabłkiem jest naprawdę bardzo udane. Warto wypróbować. :)
Ciasteczka z jabłkami i krówkami - składniki:
100 g masła
1 jajko
0,5 jabłka
8 cukierków krówek
0,5 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić ciasteczka z jabłkami i krówkami?
Masło i jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Obraną połówkę jabłka i krówki pokrój w drobną kostkę.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jajko, ponownie zmiksuj.
Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
Dodaj cynamon oraz pokrojone wcześniej jabłka i krówki. Wymieszaj.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Nabieraj po łyżce masy i formuj kulki. Ułóż je na blasze i lekko spłaszcz.
Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
pycha!
OdpowiedzUsuń