Mocno wyrastające i bardzo kruche ciasteczka owsiane pełne zdrowych ziaren, takich jak: siemię lniane, pestki słonecznika i sezam. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. Są pyszne! :)
Ciastka owsiane z ziarnami - składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g masła
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 50 g czekolady
- 2 jajka
- 80 g oleju rzepakowego
- aromat waniliowy
Jak zrobić ciastka owsiane z ziarnami?
- Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
- Masło rozpuść w rondelku. Do masła dodaj cukier trzcinowy i czekoladę. Cały czas mieszając, poczekaj aż cukier i czekolada się rozpuszczą. Mieszankę pozostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu dodaj jajka, olej rzepakowy, aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Powyższą masę połącz z suchymi składnikami i wyrób ciasto.
- Z ciasta formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz