Mocno wyrastające i bardzo kruche ciasteczka owsiane pełne zdrowych ziaren, takich jak: siemię lniane, pestki słonecznika i sezam. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. Są pyszne! :)
Ciastka owsiane z ziarnami - składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pestek słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren sezamu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
120 g masła
2 szklanki cukru trzcinowego
50 g czekolady
2 jajka
80 g oleju rzepakowego
aromat waniliowy
Jak zrobić ciastka owsiane z ziarnami?
Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
Masło rozpuść w rondelku. Do masła dodaj cukier trzcinowy i czekoladę. Cały czas mieszając, poczekaj aż cukier i czekolada się rozpuszczą. Mieszankę pozostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu dodaj jajka, olej rzepakowy, aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Powyższą masę połącz z suchymi składnikami i wyrób ciasto.
Z ciasta formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz