Pyszne ciasto warstwowe, składające się z puszystego biszkoptu, dwóch warstw jogurtowych: z musem truskawkowym i gorzką czekoladą oraz z truskawkami pod galaretką. To idealne ciasto na upalne dni! :)
Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Straciatella z truskawkami - składniki na mus truskawkowy:
300 g truskawek
800 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
Ciasto z truskawkami i gorzką czekoladą - składniki na masę straciatella:
800 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki żelatyny
Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na wierzch:
250 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Biszkopt - przygotowanie:
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, następnie dodawaj po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj w ciasto. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostaw, by ostudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na pół.
Masa truskawkowa - przygotowanie:
Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem na mus.
Do miski dodaj jogurty i cukier puder. Zmiksuj. Dodaj mus truskawkowy. Ponownie zmiksuj.
Galaretki rozpuść w 1 1/4 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
Stężałą galaretkę wlej do masy truskawkowej, wymieszaj.
Masę truskawkową wylej na biszkopt. Na masę truskawkową połóż drugą połowę biszkoptu.
Masa straciatella - przygotowanie:
Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody, wymieszaj, pozostaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy straciatella i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy jogurtowej, cały czas mieszając zawartość miski.
Masę straciatella wylej na biszkopt.
Wierzch - przygotowanie:
Truskawki umyj, odszypułkuj, przekrój na pół i poukładaj na masie straciatella.
Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
Stężałą galaretkę wylej na truskawki.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Na mus truskawkowy ile potrzeba truskawek? Ponieważ jest mowa o galaretce i jogurtach a nie ma ilości truskawek. Dziękuję za odpowiedź:)
OdpowiedzUsuńA faktycznie, przeoczyłam. Przepis już uzupełniłam - do musu potrzeba około 300 g truskawek. Pozdrawiam. :) :)
Usuń