czwartek, 27 czerwca 2019

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z dwóch warstw: lekkiej pianki śmietankowej i musu brzoskwiniowego. To idealna propozycja na upały. :)
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)


Ciasto z musem brzoskwiniowym - składniki na piankę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Ciasto z brzoskwiniami - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto z musem brzoskwiniowym - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Jak zrobić ciasto z musem brzoskwiniowym?

  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by napęczniała. Po upływie tego czasu, podgrzej żelatynę, tylko do momentu całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i jogurt.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Na biszkopty wylej piankę śmietankową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie i 1/2 syropu zmiksuj na gładki mus, zagotuj. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuść dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie tężeć wylej go na śmietankową piankę. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę wylej na mus brzoskwiniowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz