sobota, 8 czerwca 2019

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Ekspresowe w przygotowaniu kotlety drobiowe zapiekane w piekarniku z dodatkiem paprykowo-pomidorowego farszu i sera żółtego. Super pomysł na szybki i smakowity obiad, który doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej. :)
Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką



Kotlety drobiowe pod pierzynką - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia

Drobiowe kotlety z papryką i pomidorem - składniki na farsz

  • 1,5 papryki czerwonej
  • 3 pomidory
  • 150 g puszystego serka ziołowego
  • 200 g sera żółtego


Jak zrobić kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką?

  • Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, delikatnie rozbij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Do jednej miski wsyp bułkę tartą, w drugiej roztrzep jajka.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Paprykę i pomidory oczyść i drobno pokrój. Do warzyw dodaj serek ziołowy i dokładnie wymieszaj. 
  • Farsz równomiernie poukładaj na kotletach.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp kotlety.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 25 minut.
Smacznego!
Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz