Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką
Ekspresowe w przygotowaniu kotlety drobiowe zapiekane w piekarniku z dodatkiem paprykowo-pomidorowego farszu i sera żółtego. Super pomysł na szybki i smakowity obiad, który doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej. :)
Kotlety drobiowe pod pierzynką - składniki na kotlety:
3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia
Drobiowe kotlety z papryką i pomidorem - składniki na farsz
1,5 papryki czerwonej
3 pomidory
150 g puszystego serka ziołowego
200 g sera żółtego
Jak zrobić kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką?
Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, delikatnie rozbij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Do jednej miski wsyp bułkę tartą, w drugiej roztrzep jajka.
Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
Usmażone kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Paprykę i pomidory oczyść i drobno pokrój. Do warzyw dodaj serek ziołowy i dokładnie wymieszaj.
Farsz równomiernie poukładaj na kotletach.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp kotlety.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz