Idealnie kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru, budyniu i malinowej pianki. Nie za słodkie, ponieważ smaki w tym wypieku idealnie się równoważą. Rabarbar jest kwaśny, dzięki czemu doskonale przełamuje słodycz ciasta, budyniu i pianki.
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 175 g masła
- 4 żółtka
Ciasto z rabarbarem - składniki na budyń:
- 4,5 szklanki mleka
- 3 budynie śmietankowe (proszek - 3x40 g)
- 6 łyżek cukru
Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na malinową piankę:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 kisiel malinowy
Kruche ciasto z rabarbarem - pozostałe składniki:
- 500 g rabarbaru
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i rabarbarem?
- Przyrządzanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, żółtka, i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części - jedną mniejszą (około 1/3 ciasta) , drugą większą (około 2/3 ciasta). Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut - do zarumienienia.
- Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
- Pokrojony rabarbar ułóż na podpieczonym cieście.
- Przygotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj do zgęstnienia.
- Budyń równomiernie wylej na ułożony rabarbar.
- Przygotuj piankę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy.
- Pianę wyłóż na budyń.
- Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Zetrzyj je na wierzch, na dużych oczkach tarki.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Ciasto pozostaw od ostudzenia. Bezpośrednio przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz