Idealnie kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru, budyniu i malinowej pianki. Nie za słodkie, ponieważ smaki w tym wypieku idealnie się równoważą. Rabarbar jest kwaśny, dzięki czemu doskonale przełamuje słodycz ciasta, budyniu i pianki.
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
175 g masła
4 żółtka
Ciasto z rabarbarem - składniki na budyń:
4,5 szklanki mleka
3 budynie śmietankowe (proszek - 3x40 g)
6 łyżek cukru
Ciasto z budyniem i rabarbarem - składniki na malinową piankę:
4 białka
0,5 szklanki cukru
1 kisiel malinowy
Kruche ciasto z rabarbarem - pozostałe składniki:
500 g rabarbaru
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Jak zrobić kruche ciasto z budyniem i rabarbarem?
Przyrządzanie wypieku rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i cukier waniliowy, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, żółtka, i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na dwie części - jedną mniejszą (około 1/3 ciasta) , drugą większą (około 2/3 ciasta). Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą częścią wylep dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut - do zarumienienia.
Rabarbar umyj i pokrój na niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki.
Pokrojony rabarbar ułóż na podpieczonym cieście.
Przygotuj budyń. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budynie i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj do zgęstnienia.
Budyń równomiernie wylej na ułożony rabarbar.
Przygotuj piankę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodaj proszek kisielowy.
Pianę wyłóż na budyń.
Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażalnika. Zetrzyj je na wierzch, na dużych oczkach tarki.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Ciasto pozostaw od ostudzenia. Bezpośrednio przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz