Chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku - pyszne pałki z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. :)
Kurczak w płatkach kukurydzianych - składniki:
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?
- Pałki kurczaka umyj, osusz, oprósz przyprawami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.
- W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę.
- Płatki kukurydziane rozkrusz i wsyp do osobnej miski.
- Wyjęte z lodówki pałki obtaczaj najpierw w cieście, a następnie w płatkach.
- Pałki krótko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia polecam włączyć funkcję grill, wówczas panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a kurczak lepiej przyrumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz