Chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku - pyszne pałki z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. :)
Pałki kurczaka umyj, osusz, oprósz przyprawami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.
W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę.
Płatki kukurydziane rozkrusz i wsyp do osobnej miski.
Wyjęte z lodówki pałki obtaczaj najpierw w cieście, a następnie w płatkach.
Pałki krótko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia polecam włączyć funkcję grill, wówczas panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a kurczak lepiej przyrumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz