piątek, 14 czerwca 2019

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku - pyszne pałki z kurczaka pieczone w panierce z płatków kukurydzianych. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad. :)

Kurczak w płatkach kukurydzianych




Kurczak w płatkach kukurydzianych - składniki:

  • 8 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w płatkach kukurydzianych?

  • Pałki kurczaka umyj, osusz, oprósz przyprawami. Wstaw do lodówki na około 3 godziny.
  • W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj na gładką i jednolitą masę. 
  • Płatki kukurydziane rozkrusz i wsyp do osobnej miski. 
  • Wyjęte z lodówki pałki obtaczaj najpierw w cieście, a następnie w płatkach. 
  • Pałki krótko obsmaż na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na ostatnie 5-10 minut pieczenia polecam włączyć funkcję grill, wówczas panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a kurczak lepiej przyrumieniony.
Smacznego!


Kurczak w płatkach kukurydzianych


Kurczak w płatkach kukurydzianych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz