poniedziałek, 17 czerwca 2019

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki z serem żółtym, owinięte puszystym ciastem drożdżowym to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub sytą przekąskę. Doskonale smakują zarówno na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno.
Parówki w cieście drożdżowym



Parówki w cieście drożdżowym - składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 12 parówek
  • około 24 niewielkich plasterków sera żółtego

Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość zalej mlekiem, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W misce roztrzep 1 jajko, dodaj olej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko wymieszane z olejem i wyrośnięte drożdże. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do formy obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko wyrób.
  • Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i pokrój w paseczki.
  • Parówki pokrój na pół. Każde pół parówki zawiń w plasterek sera i owiń paskiem ciasta.
  • Przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim wyrośnięte parówki w cieście. 
  • Blachę z parówkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Smacznego!


Parówki w cieście drożdżowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz