Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na prosty, szybki i smakowity obiad. Minimum składników, maksimum smaku!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym - składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
około 300 ml bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
100 g kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki mąki pszennej
pęczek koperku
sól i pieprz
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?
Polędwiczki pokrój na dość cienkie plastry.
Mięso podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Podsmażone mięso z powrotem przełóż na patelnię lub do garnka i zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie kawałki mięsa zostały przykryte. Duś około 40-50 minut, do miękkości mięsa.
Do miseczki lub dużego kubka wlej mleko, dodaj śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszaj.
Powyższą mieszankę zahartuj małą ilością gorącego sosu, wymieszaj, dodaj do polędwiczek i zagotuj.
Do polędwiczek dodaj posiekany koperek. Duś jeszcze przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz