sobota, 1 czerwca 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na prosty, szybki i smakowity obiad. Minimum składników, maksimum smaku!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym





Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym - składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • około 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?

  • Polędwiczki pokrój na dość cienkie plastry.
  • Mięso podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Podsmażone mięso z powrotem przełóż na patelnię lub do garnka i zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie kawałki mięsa zostały przykryte. Duś około 40-50 minut, do miękkości mięsa.
  • Do miseczki lub dużego kubka wlej mleko, dodaj śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • Powyższą mieszankę zahartuj małą ilością gorącego sosu, wymieszaj, dodaj do polędwiczek i zagotuj. 
  • Do polędwiczek dodaj posiekany koperek. Duś jeszcze przez 5 minut.
  • Gotowy sos przypraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz