Rozpływający się w ustach, idealnie kremowy sernik na kruchym cieście pieczony z dodatkiem truskawek to pyszny deser, doskonały na letnie dni. :)
Sernik z truskawkami - składniki na kruche ciasto:
250 mąki tortowej
125 g masła
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Sernik z truskawkami - składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
4 jajka
150 g margaryny
3 budynie waniliowe
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
300 g truskawek
dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Jak zrobić sernik z truskawkami?
Przygotuj ciasto. Masło posiekaj z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj żółtka i budynie, zmiksuj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj w masę serową. Na sam koniec wmieszaj w masę pokrojone truskawki.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
Na podpieczony spód wylej masę serową i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
Po upieczeniu, otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia. Następnie wstaw wypiek do lodówki, najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem, oprósz sernik cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz