poniedziałek, lipca 29, 2019

Kruche ciasteczka miodowe

Kruche ciasteczka miodowe

Wspaniale pachnące, kruche ciasteczka z dodatkiem miodu, doskonale smakują w towarzystwie filiżanki kawy czy herbaty. Mają tylko jedną wadę - są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać i znikają w mig. :)
Kruche ciasteczka miodowe



Kruche ciasteczka miodowe - składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Jak zrobić kruche ciasteczka miodowe?

  • Pokrój zimne masło w kostkę.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, miód, cukier puder i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  • Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 7-8 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka miodowe

sobota, lipca 27, 2019

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem kurczaka i mozzarelli, zapiekane pod aromatycznym, kremowym sosem beszamelowym to świetny pomysł na smakowity obiad.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - składniki na naleśniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem - składniki na farsz:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekane naleśniki z kurczakiem w sosie beszamelowym - składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem?

  • Wszystkie składniki na naleśniki dodaj do miski i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka. Smaż około 8-10 minut, do momentu aż mięso się zarumieni.
  • Na patelnię dorzuć szpinak, smaż do odparowania wody. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i jogurt naturalny. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Farsz przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  • Gotowy farsz kładź na środku każdego z naleśników. Składaj w kwadraty. Złożone naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, intensywnie mieszaj. Dodaj mleko i przyprawy, nie przestawaj mieszać zawartości garnka. Całość zagotuj. Dodaj ser starty na średnich oczkach tarki, poczekaj aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej naleśniki.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

środa, lipca 24, 2019

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)

Łazanki z młodą kapustą



Łazanki z młodą kapustą - składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 800 g kiełbasy
  • 500 g makaronu łazanki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia


Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?

  • Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut. 
  • Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Łazanki z młodą kapustą

poniedziałek, lipca 22, 2019

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady. 
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)


Ciasto Rafaello - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 1,5 l mleka
  • 4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych
  • dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta


Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?

  • Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
  • W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
  • Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

sobota, lipca 20, 2019

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która przypadnie do gustu każdemu.
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym




Kurczak w sosie pomidorowym - składniki:

  • 10 podudzi kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Podudzia kurczaka w sosie pomidorowym - składniki na marynatę:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • przyprawy: słodka papryka, czosnek suszony, tymianek, oregano


Jak zrobić podudzia kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj olej, miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, sól i pieprz.
  • Podudzia oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Zamarynowane podudzia obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Całość gotuj około 8 minut.
  • Wlej śmietankę, dodaj słodką paprykę, suszony czosnek, tymianek i oregano. Gotuj przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
  • Gotowym sosem zalej podudzia.
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie żaroodporne, by podudzia zarumieniły się z wierzchu.
Smacznego!
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym


czwartek, lipca 18, 2019

Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Smaczne i delikatne placuszki z truskawkami, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę. :)
Placki z truskawkami




Placki z truskawkami - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder

Jak zrobić placki z truskawkami?

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki.
  • Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

wtorek, lipca 16, 2019

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem


Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?

  • Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

poniedziałek, lipca 15, 2019

Rolada wieprzowa z salami

Rolada wieprzowa z salami

Aromatyczna i soczysta rolada z szynki wieprzowej z dodatkiem salami i dużej ilości czosnku.
Rolada wieprzowa z salami





Rolada wieprzowa z salami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g salami
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Jak zrobić roladę wieprzową z salami?

  • Mięso oczyść i osusz. Przekrój wzdłuż na szeroki płat. Dość mocno rozbij tłuczkiem.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Płat mięsa przypraw solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Ułóż plasterki salami.
  • Mięso zwiń ściśle w roladę. Możesz ją dodatkowo obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj tymianek, majeranek, czosnek i paprykę. Mieszankę dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. 
  • Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Roladę ściśle zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił.
Smacznego!
Rolada wieprzowa z salami

Pomysł na roladę wieprzową z salami pochodzi ze strony Przyślij Przepis.

czwartek, lipca 11, 2019

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g masła lub margaryny

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?

  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
  • Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
  • Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.
Smacznego!
Truskawkowy 3 bit



Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

wtorek, lipca 09, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Ekspresowa w przygotowaniu i wyrazista w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem musztardy francuskiej, majonezu, śmietany i miodu. 
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej


Surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska (około 1,5 kg)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę oczyść i drobno pokrój. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę francuską i miód. Wymieszaj i połącz z pokrojoną kapustą.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

niedziela, lipca 07, 2019

Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem

Puszyste, mocno wyrastające bułki drożdżowe z przyjemnie chrupiącą pod zębami posypką z brązowego cukru. Doskonale smakują w wersji solo, jak i z dżemem, konfiturą, miodem czy kremem czekoladowym. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie śniadania na słodko, przepis ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. :)
Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem



Bułki z brązowym cukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 50 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek i brązowy cukier do posypania

Jak zrobić bułki z brązowym cukrem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp obficie brązowym cukrem.
  • Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki z brązowym cukrem


Bułki z brązowym cukrem

czwartek, lipca 04, 2019

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka. 
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?

  • Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
  • Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta wmieszaj ubite białka.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.

środa, lipca 03, 2019

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi



Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka
  • 75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek

Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

wtorek, lipca 02, 2019

Placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego

Doskonałe na śniadanie lub przekąskę, ekspresowe i proste w przygotowaniu placuszki na bazie serka homogenizowanego waniliowego. :)
Placuszki z serka homogenizowanego



Placuszki z serka homogenizowanego - składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić placuszki z serka homogenizowanego?

  • Wszystkie składniki na placuszki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, kładź łyżką porcję ciasta i smaż placuszki na niewielkiej mocy palnika do zarumienienia.
Smacznego!
Placuszki z serka homogenizowanego

poniedziałek, lipca 01, 2019

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Pyszna i pożywna sałatka warstwowa składająca się z kurczaka przyprawionego gyrosem, pora, kukurydzy, sosu a'la tzatziki, cebulki i jajek.
Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 jajka
  • 1 długi ogórek
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • przyprawy: gyros i tzatziki
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: szczypiorek


Jak zrobić sałatkę tzatziki z kurczakiem?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą gyros. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Odciśnij sok. Dodaj jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawę tzatziki. Wymieszaj.
  • Pora pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Składniki sałatki układaj warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka.
  • Wierzch możesz oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka tzatziki z kurczakiem


Sałatka tzatziki z kurczakiem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger