Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)
Łazanki z młodą kapustą - składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 800 g kiełbasy
- 500 g makaronu łazanki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia
Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?
- Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
- W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut.
- Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz