Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)
Łazanki z młodą kapustą - składniki:
1 duża główka młodej kapusty
2 cebule
3 marchewki
800 g kiełbasy
500 g makaronu łazanki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek koperku
sól i pieprz
dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia
Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?
Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut.
Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz