Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 35 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/4 szklanki letniego mleka
- 75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek
Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
- Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz