środa, 3 lipca 2019

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi



Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka
  • 75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek

Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz