Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:
550 g mąki pszennej chlebowej
35 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/4 szklanki letniego mleka
75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu naturalnego
dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek
Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?
Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz