Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady.
Ciasto Rafaello - składniki:
- 250 g herbatników
- 1,5 l mleka
- 4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
- 1 szklanka cukru
- 3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 100 g białej czekolady
- 100 g płatków lub słupków migdałowych
- dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta
Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?
- Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
- W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
- Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz