poniedziałek, 22 lipca 2019

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady. 
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)


Ciasto Rafaello - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 1,5 l mleka
  • 4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych
  • dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta


Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?

  • Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
  • W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
  • Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz