Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady.
Ciasto Rafaello - składniki:
250 g herbatników
1,5 l mleka
4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
1 szklanka cukru
3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
100 g wiórków kokosowych
100 g masła
100 g białej czekolady
100 g płatków lub słupków migdałowych
dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta
Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?
Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz