czwartek, 4 lipca 2019

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka. 
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?

  • Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
  • Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta wmieszaj ubite białka.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz