Wspaniale pachnące, kruche ciasteczka z dodatkiem miodu, doskonale smakują w towarzystwie filiżanki kawy czy herbaty. Mają tylko jedną wadę - są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać i znikają w mig. :)
Kruche ciasteczka miodowe - składniki:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
Jak zrobić kruche ciasteczka miodowe?
- Pokrój zimne masło w kostkę.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, miód, cukier puder i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
- Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 7-8 minut, do delikatnego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz