sobota, 27 lipca 2019

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem kurczaka i mozzarelli, zapiekane pod aromatycznym, kremowym sosem beszamelowym to świetny pomysł na smakowity obiad.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - składniki na naleśniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem - składniki na farsz:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekane naleśniki z kurczakiem w sosie beszamelowym - składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem?

  • Wszystkie składniki na naleśniki dodaj do miski i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka. Smaż około 8-10 minut, do momentu aż mięso się zarumieni.
  • Na patelnię dorzuć szpinak, smaż do odparowania wody. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i jogurt naturalny. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Farsz przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  • Gotowy farsz kładź na środku każdego z naleśników. Składaj w kwadraty. Złożone naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, intensywnie mieszaj. Dodaj mleko i przyprawy, nie przestawaj mieszać zawartości garnka. Całość zagotuj. Dodaj ser starty na średnich oczkach tarki, poczekaj aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej naleśniki.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny ciekawy przepis, z przyjemnością sam przetestuje go we własnej kuchni. Serdecznie również zapraszam do siebie, może coś Ciebie zainteresuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. :) Z przyjemnością skorzystam z zaproszenia. :)

      Usuń