poniedziałek, 15 lipca 2019

Rolada wieprzowa z salami

Aromatyczna i soczysta rolada z szynki wieprzowej z dodatkiem salami i dużej ilości czosnku.
Rolada wieprzowa z salami





Rolada wieprzowa z salami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g salami
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Jak zrobić roladę wieprzową z salami?

  • Mięso oczyść i osusz. Przekrój wzdłuż na szeroki płat. Dość mocno rozbij tłuczkiem.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Płat mięsa przypraw solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Ułóż plasterki salami.
  • Mięso zwiń ściśle w roladę. Możesz ją dodatkowo obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj tymianek, majeranek, czosnek i paprykę. Mieszankę dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. 
  • Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Roladę ściśle zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił.
Smacznego!
Rolada wieprzowa z salami

Pomysł na roladę wieprzową z salami pochodzi ze strony Przyślij Przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz