Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:
- 1 brokuł
- 4 pomidory
- 4 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- dodatkowo: sól, pieprz, cukier
Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?
- Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
- Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
- Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz