wtorek, 16 lipca 2019

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem


Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?

  • Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz