Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:
1 brokuł
4 pomidory
4 jajka
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo: sól, pieprz, cukier
Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?
Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz